Overwaarde van uw woning: wel of niet opnemen?
U komt erachter dat u overwaarde heeft op uw woning. Maar wat gaat u hiermee doen? Neemt u deze overwaarde op of niet? En wat zijn goede redenen om deze op te nemen? Om deze keuze wat overzichtelijk te maken, geven wij in deze blog suggesties voor wat u met uw overwaarde kunt doen.

1. Uw kinderen helpen met het aanschaffen van een woning.
Heeft u kinderen en zou u deze graag willen helpen met het financieren van een woning? Hier kunt u uw overwaarde voor gebruiken. Dit kan op meerdere manieren:
- Via een schenking: u kunt geld aan uw kind schenken voor een woning binnen de schenkingsvrijstelling. In 2023 is het bedrag dat u uw kind jaarlijks belastingvrij mag schenken € 6.035. De leeftijd van uw kind speelt hierbij geen rol. Heeft u een kind tussen de 18 en 40 jaar oud? Dan mag u eenmalig een schenking doen van € 28. 947 zonder dat uw kind hier belasting over hoeft te betalen.
- Een woning kopen en deze aan uw kind verhuren: het gebeurt vaker, ouders die een woning kopen voor hun kind en deze aan hun kind verhuren. Ook u kunt dit doen met uw overwaarde. Let wel op: omdat uzelf niet woont in deze woning, komt u niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek over de lening.
- Meetekenen op de hypotheek: met deze optie staat u garant voor de hypotheeksom. Dit betekent dus dat u aansprakelijk bent voor de hypotheeksom als uw kind niet meer in staat is om deze lasten te dragen. Deze optie kan alleen bij een beperkt aantal geldverstrekkers met specifieke voorwaarden.
- Geld lenen aan uw kind: met uw overwaarde kunt u geld lenen aan uw kind voor de aanschaf van een woning. U kunt namelijk zelf extra geld lenen en deze vervolgens doorlenen aan uw kinderen via een familiehypotheek. Hierbij heeft u de mogelijkheid om de jaarlijkse rente aan uw kind terug te schenken om zo hun lasten te verlichten. In deze situatie moet uw kind de hypotheeklasten betalen, maar u en uw kind kunnen in een schenkovereenkomst vastleggen dat dit bedrag jaarlijks aan uw kind wordt terug geschonken.
2. Uw overwaarde gebruiken om te verbouwen of te verduurzamen
Denkt u er al een tijdje aan om uw woning te verbouwen of te verduurzamen? Uw overwaarde opnemen kan dit mogelijk maken. U kunt een tweede hypotheek afsluiten of uw huidige hypotheek oversluiten. Dan wordt de verbouwing gefinancierd met een bouwdepot uit de overwaarde die u heeft.
3. Uw overwaarde voor uw naderende pensioen
Komt uw pensioen er over een paar jaar aan en zou u graag extra geld willen hebben voor uw gouden jaren? Ook dat is een reden om uw overwaarde op te nemen. U kunt hierbij kiezen voor een verzilverhypotheek oftewel een opeethypotheek. Hierbij kunt u een hypotheek afsluiten ter hoogte van uw overwaarde met uw woning als onderpand. Vervolgens kunt u dit bedrag vrij besteden. U betaalt hiervoor wel rente, maar geen aflossing.
4. Uw overwaarde gebruiken voor een consumptieve aankoop
Wilt u al een tijdje heel graag een dure aankoop doen zoals bijvoorbeeld een auto? Dan kan de overwaarde van uw woning dit mogelijk maken. U kunt ook in dit geval een verzilverhypotheek afsluiten, hierbij leent u dus een deel van de geschatte overwaarde van uw woning met uw woning als onderpand. Dit geldbedrag mag u vervolgens vrij besteden, waardoor u in staat bent om uw gewenste aankoop te doen.
Meer informatie? Wij helpen graag!
Wilt u meer weten over deze mogelijkheden en hoe deze mogelijkheden er voor u uit zouden zien? Dan helpen wij graag! U kunt ons bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl. Dan kijken wij samen naar de mogelijkheden voor uw situatie.
Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?
Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op.