Nieuwe bedrijfsactiviteiten? Bekijk dan deze checklist!
Als ondernemer bent u druk bezig met het product of de dienst die u aanbiedt, maar wat als u nog een idee heeft waar u potentie in ziet? Dan is het belangrijk om een aantal zaken goed uit te denken, bijvoorbeeld of u uw huidige onderneming uitbreidt of een tweede onderneming start. Wij delen in deze blog 7 tips voor het starten van een nieuwe bedrijfsactiviteit.
1. Pas je KvK-inschrijving aan
Ongeacht of u ervoor kiest om de nieuwe bedrijfsactiviteit aan uw huidige onderneming toe te voegen of een tweede onderneming start, dit moet aangegeven worden bij de Kamer van Koophandel. Hoe dit proces eruitziet, hangt wel af van de keuze die u maakt.
Kiest u voor het uitbreiden van uw huidige onderneming? Dan moet u rekening houden met de volgende zaken:
- Het bedenken van een nieuwe naam voor uw extra bedrijfsactiviteit: Een extra handelsnaam toevoegen aan uw bedrijf is geen enkel probleem. Het enige waar u rekening mee moet houden is dat deze voldoet aan de regels van de Handelsnaamwet. Zodra u een naam bedacht heeft, voegt u deze toe aan uw inschrijving in het Handelsregister.
- Het geven van een bedrijfsomschrijving: Tijdens het inschrijven van uw huidige onderneming heeft u al een bedrijfsomschrijving opgegeven. Maar dekt deze beschrijving nog wel volledig de lading met de komst van uw nieuwe bedrijfsactiviteit? Is dit niet meer het geval, dan moet deze worden aangepast. Uiteraard begint u met het benoemen van de belangrijkste activiteiten. Gebaseerd hierop stelt de KvK de best passende SBI-code(s) op voor de nieuwe activiteiten. Een juiste SBI-code is belangrijk omdat onder andere de overheid, banken en verzekeringsmaatschappijen deze code gebruiken. Een verandering in de code kan dus gevolgen hebben voor vergunningen, verzekeringen en bankrekeningen.
Start u een tweede onderneming? Dan is het goed om de weten dat dit u maar een eenmanszaak mag hebben. Het tweede bedrijf moet dus een andere rechtsvorm hebben, bijvoorbeeld een vennootschap onder firma.
2. Controleer de algemene voorwaarden en huidige verzekeringen
Een extra bedrijfsactiviteit opzetten is een nieuwe situatie die ook nieuwe risico's met zich meebrengt. Misschien dat aanpassingen of zelfs toevoegingen in de algemene voorwaarden dan ook nodig zijn. Daarnaast moet u ook uw verzekeringen zoals bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering controleren. Uw nieuwe situatie kan namelijk betekenen dat aanpassingen in uw verzekeringen nodig zijn om ervoor te zorgen dat u niet voor vervelende situaties komt te staan.
3. Houd de boekhouding bij
Nieuwe bedrijfsactiviteiten betekent ook nieuwe administratie. Voor zowel oude als nieuwe activiteiten onder een bedrijf is een boekhouding nodig. Belangrijk is wel het dat het per activiteit duidelijk is wat de uren, omzet, kosten, btw en het bedrijfsresultaat zijn. Een tip is om bij de indeling van uw grootboekrekeningen alle bedrijfsactiviteiten in acht te nemen. Hierdoor heeft u een overzicht van alle bedrijfsactiviteiten.
4. Bekijk het bestemmingsplan van uw gemeente
Als u een mogelijke locatie heeft gevonden voor uw bedrijfsactiviteiten kunt u nagaan of deze in het bestemmingsplan van uw gemeente passen. Is dit niet het geval? Dan kunt u in sommige gevallen een omgevingsvergunning krijgen. Tot slot kunt u de gemeente vragen het bestemmingsplan aan te passen.
5. Bekijk uw belastingzaken en aftrekposten
Als uw nieuwe activiteiten nog steeds onder uw huidige onderneming vallen, doet u voor al deze activiteiten een aangifte voor de btw en inkomstenbelasting. Houd er wel rekening mee dat nieuwe activiteiten onder een ander btw-tarief kunnen vallen. Controleer dit dus goed.
Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan geven uw nieuwe activiteiten u misschien wel recht op aftrekposten voor startende ondernemers. Denk hierbij aan de startersaftrek of de zelfstandigenaftrek. Dan moeten wel aan de volgende voorwaarden voldaan worden:
- U moet ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn;
- U moet voldoen aan het urencriterium, deze is 1.225 per jaar.
Daarnaast zijn er nog extra voorwaarden voor de startersaftrek:
- U voldoet aan de voorwaarden voor zelfstandigenaftrek;
- U was in een of meer van de afgelopen vijf kalenderjaren nog geen ondernemer voor de inkomstenbelasting;
- De afgelopen vijf jaar heeft u maximaal twee keer de zelfstandigenaftrek voor (een van) uw onderneming(en) gebruikt.
Mocht u op 1 januari de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, wordt de zelfstandigen-en startersaftrek gehalveerd.
6. Vraag een extra zakelijke rekening aan
Als u uw bedrijfsactiviteiten uitbreidt, kan een extra zakelijke rekening handig zijn. Door rekeningen met een andere bedrijfsnaam te versturen ontstaan vergissingen bij klanten. Een extra zakelijke rekening geeft beter inzicht in de administratie, maakt het makkelijker om de uitgaven te monitoren en voorkomt vergissingen en betalingsproblemen.
7. Bekijk uw lopende contracten
Tot slot is het verstandig om nog een keer de kijken naar uw lopende contracten. Controleer bijvoorbeeld of het huurpand waar u in woont uw nieuwe activiteiten ook toestaat. Dit kunt u meestal vinden in uw huurovereenkomst.
Vragen? Wij helpen u graag!
Wilt u een nieuwe bedrijfsactiviteit opstarten en heeft u hier vragen over? Dan helpen wij graag! U kunt ons telefonisch bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl en dan zoeken wij samen naar de beste oplossing voor uw situatie.
Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?
Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op.