Baan kwijt: kan je dan je woonlasten nog dragen?
Een huis is een grote kostenpost en dit brengt dan ook elke maand veel lasten met zich mee. Misschien heb je op dit moment een vaste inkomensbron, maar wat als u werkloos wordt? Kan u dan uw woonlasten nog dragen? Wij bespreken dit in onze blog.
Dalend inkomen
Als u werkloos raakt, kunt u beroep doen op een WW-uitkering. Uiteraard vangt dit niet volledig het gat van uw voormalige inkomen op. Bij een WW-uitkering krijgt u namelijk de eerste twee maanden 75% van uw inkomen en daarna wordt dit verlaagd naar 70%. Uiteraard blijven uw woonlasten wel hetzelfde en dit houdt in dat uw woonlasten een groter deel worden van uw uitgaven.
Want wist u dat de gemiddelde huiseigenaar ongeveer 29% van zijn inkomen moet uitgeven aan woonlasten? En huurders zelfs 38%? Bij een WW-uitkering stijgt dit zelfs naar 41% bij een koophuis en 55% als er wordt gehuurd.
Gedwongen verkoop
Wanneer uw werkloosheid als gevolg heeft dat u uw hypotheek niet meer kunt betalen, dan kan dit drastische gevolgen hebben. Zo kan de bank u dwingen uw huis te verkopen. Dit is om meerdere redenen zeer vervelend. Niet alleen raakt u uw woning kwijt, de bank gaat daarnaast ook niet lang gaat wachten totdat er een koper komt met een hoger bod. De verkoop gaat namelijk via een zogenaamde executieveiling. Dit levert zeer waarschijnlijk een stuk minder geld op dan bij een reguliere verkoop. Hierdoor kunt u na de verkoop nog altijd achterblijven met een restschuld.
Woonlastenfaciliteit als oplossing
Inmiddels mag het duidelijk zijn dat het een zeer lastige en vervelende situatie is. Toch zijn er ook mogelijkheden om u wat meer ademruimte te geven. Heeft u namelijk een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en is het niet uw schuld dat u zonder werk zit. Dan is het goed om te weten dat de Woonlastenfaciliteit van de NHG hierbij kan helpen. Dit maakt het namelijk mogelijk om extra te lenen, waarmee u uw woonlasten kunt betalen. Deze woonlastenfaciliteit is tijdens een periode van twee jaar van toepassing.
Woonlastenverzekering
Een andere manier om u voor te bereiden op eventuele werkloosheid is door u hiertegen te verzekeren. Dit kan door middel van een woonlastenverzekering. Als u een woonlastenverzekering heeft wordt elke maand een afgesproken bedrag uitgekeerd waarmee u (een deel van) uw kosten kunt blijven betalen. Belangrijk om te weten is dat deze uitkering tijdelijk is. De duur hiervan is verbonden aan periode waarop u recht heeft op een WW-uitkering.
Heeft u vragen? Wij helpen u graag!
Wilt u meer weten over manieren om uw inkomen op te vangen bij werkloosheid? Dan helpen wij u graag! U kunt ons telefonisch bereiken via 0299-393322 of per e-mail via info@heeres.nl.
Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?
Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op.